U bent hier

Home

KEUSTERMANS JEF

locatie nr : 
9
kunstdiscipline: 
Mixed media
Schilderen
Tekenen
adres locatie: 
Steenbakkerslaan 22
gemeente locatie: 
Turnhout

Omschrijving van de techniek van Giclée zoals Jef Keustermans gebruikt.

Tuymans schildert een foto na, hij heeft deze natuurlijk geïnterpreteerd, toch een rechtszaak. Persoonlijk vind ik het geen noodzaak om een beeld te schilderen, wel om het (persoonlijk) te interpreteren: digitale fotobewerking noemde een bezoeker van KempARt 2013 mijn werk. Daar schrok ik van, ik had er eigenlijk nooit bij stilgestaan.

De derde dimensie

Het eindproduct van digitale fotobewerking is bij mij een giclée : een hoogkwalitatieve afdruk, die tegenwoordig een 100% afspiegeling van het beeldscherm kan zijn, zodat wat jij ontwerpt ook zo door de toeschouwer kan worden waargenomen. Deze egale, 10 micron dikke drukinktlaag betekent dat je de derde dimensie bijna niet kan bespelen:

Bij schilderen, enz. heb je mogelijkheid impasto’s, glacis en andere om een extra dimensie toe te voegen. Bij de meeste schilderijen maakt deze dimensie, dat je het beeld in het echt moet gaan bekijken en hier staat of valt de kwaliteit vaak mee. Dat is waarom Tuymans het schildert. De derde dimensie bleef in 2013 bij mijn werk beperkt tot de keuze van het papier. Hoe ruwer hoe liever, dat geeft nog het meeste “derde dimensie”. Waarom?

Alhoewel de beloning van de derde dimensie zeer groot is, is het bij klassieke media zeer moeilijk om eens de juiste combinatie van alle factoren te vinden. Je kan eigenlijk maar heel weinig proberen want je hebt geen delete-knop : het is vrij moeilijk om iets te wissen. Ironisch eigenlijk want veel schilderijen, e.a. verkrijgen hun schoonheid door de sporen van het wissen...

Voor mij is momenteel het uitproberen van 50 – 250 combinaties van kleuren en beelden per werk, interessanter dan het optimaliseren van 1 beginsituatie. Mijn voorliefde voor herhaling is bovendien gemakkelijker en kwalitatiever digitaal uit te voeren.

Een tweede uitdaging is het creëren van een derde dimensie, deze oplossingen maken deel uit van de tentoonstelling voor KempARt.

Demonstratie op aanvraag.

014 42 87 44
jef.keustermans@hotmail.com