U bent hier

Home

Vaerten Jan

locatie nummer: 
17
kunstdiscipline: 
schilderkunst
locatie naam: 
GC 't Heilaar
adres: 
Heilaarstraat 35
gemeente: 
Beerse

Retrospectieve tentoonstelling van Jan Vaerten 1909-1980.
Jan Vaerten heeft een belangrijk deel van de 20ste eeuw meegemaakt. Hij beleefde beide wereldoorlogen van nabij en werd meegesleurd in de duizelingwekkende ontwikkeling op wetenschappelijk en technologisch gebied. Dit vormt het uitgangspunt naar zijn zoektocht van het hoe en waarom van het menselijke tekort. Zo ontstaat een ontroerend oeuvre waarin Jan Vaerten zijn visie op het verscheurde mensbeeld tracht weer te geven. Hij weet zijn persoonlijke gevoelservaringen uit te drukken in een vormentaal die door iedereen gelezen kan worden. De hevige kleuren uit zijn beginperiode weerspiegelen de wreedheid en agressie. Het paarse coloriet herinnert ons aan de donkere periode, met als lichtpunt, het overleven.
De zelfportretten, zijn archetype van de mens waarin hij in het diepste van zichzelf herkent. Het gehele oeuvre van Jan Vaerten kan gelezen worden als een zelfportret. Het gaat niet zozeer om wat je ziet, maar wel om wat je op het eerste zicht niet ziet.
Het latere werk van Jan Vaerten gaat over een tastbare wereld die overgaat in een vergeestelijkte wereld.
Een symbolische vergeestelijking die opgaat in het licht. Blauw is hier de minst materiële kleur die het dichtst staat bij de geestelijke dimensie en het wit vormt de transparante grens met het immateriële. Het enige wat de twee werelden nog met elkaar verbind is het bemiddelend teken. Soms een hand, dan weer een vogel die reikt naar de overgang tussen materie en geest.

014 61 75 02
0495 24 09 05
www.museumjanvaerten.be
info@museumjanvaerten.be