U bent hier

Home

van Strien Jan

locatie nummer: 
7
kunstdiscipline: 
beeldhouwen
schilderkunst
locatie naam: 
De Korporaal
adres: 
Campus Blairon 650 Steenweg op Gierle
gemeente: 
Turnhout

Jan van Strien

Jan :  Geboren en getogen in het Brabantse dorp Raamsdonk. Vanuit zijn jeugd druk bezig in tuin en natuur. Dit gaf de basis voor kleuren en lijnen welke vloeiend in elkaar overgaan. Of juist  een contrast vormen.  In eerste instantie toegepast als tuinarchitect later is de beeldende kunst tot ontwikkeling gekomen.

In aanvang is hij gestart met bewerken van steen naar sculpturen. Later heeft hij daar het schilderen met acryl in  mixed media aan toegevoegd. De laatste twee jaar heeft hij zich helemaal toegelegd op het maken van bronzen beelden.

Bronzen :  Zijn bronzen beelden ontstaan vanuit het innerlijke een scheppingsdrang die er altijd is geweest.  Zijn doorzettingsvermogen en koppig volhouden heeft zich ontwikkeld tot een eigen stijl van bronzen beelden  met als hoofdthema : De mens en de sfeer waarin hij leeft en werkt. Het zijn abstracte weergaven van mensen in hun doen en laten. De houding die deze abstracte beelden aannemen geven een bepaalde sfeer weer zodat haast het karakter en humeur van de figuur af te lezen is.

De opbouw van de bronzen hebben een groot raakvlak met zijn steen sculpturen en schilderijen en collages. De belijning en het gebruik van vierkante vlakken komen in alle disciplines terug. Naast deze lijn van abstracte mensfiguren heeft hij in brons gegoten een serie torso’s en naakten. Vaak in een groep van 2 tot 5 personen.

 

Schilderijen : De schilderijen mixed media of collages zijn in serie gemaakt met als hoofdthema Landschappelijk abstract.   Deze schilderijen zijn alle in gemengde techniek met materialen als linnen stoffen. zand, cement, hout en keramiek.   Zijn tweedimensionale doek wordt door het gebruik van deze materialen driedimensionaal. Kleur is de basis voor elk werk, verschillende materialen geven diepte en vlakken op het doek. Lijnen brengen deze twee samen tot een spannend geheel. Er wordt architectonisch met deze elementen omgesprongen. De vlaken hebben geen afgebakende symmetrie, maar verhouden zich tot elkaar binnen een verantwoord algoritme dat nooit uit zijn evenwicht valt. Daarom stralen deze werken zoveel rust uit.

Jan van Strien
Galerie Artijean
Luxemburgstraat 27-29
5171 PK   Kaatsheuvel
0416-313925 / 06-10791568
artijean@hetnet.nl
www.artijean.nl